Wat je moet weten over glazen en coatings

Alle brillen die je online kunt passen zijn verkrijgbaar met enkelvoudige glazen, multifocaal of als leesbril.

De monturen worden op maat aangemeten en geslepen

Kijk wat leuk staat en de opticien vervult vervolgens jouw wensen met de juiste expertise en het bijbehorende glas. Of dat nu een enkelvoudige correctiebril is, leesbril of multifocaal. Welke glazen er allemaal zijn en wat ze precies doen, vertellen we hieronder. Ook wat meer informatie over coatings en het nut van dun glas.

Enkelvoudige brillenglazen zijn de meest eenvoudige glazen. Over het gehele glas hebben enkelvoudige glazen dezelfde sterkte. Een plus of min correctie.

Enkelvoudige brillenglazen worden altijd op maat gemaakt voor één doeleinde

Afgestemd op een bepaalde kijkafstand. Om ver te kunnen zien. Of juist dichtbij. De meeste brillenglazen zijn enkelvoudig geslepen. Enkelvoudige glazen vind je ook in een leesbril. Alle brillen die je online kunt passen, kunnen door de opticien worden voorzien van enkelvoudig glas. En afhankelijk van jouw wensen ook van coating en specifieke afwerkingen.

Met multifocale brillenglazen is het mogelijk om meerdere sterktes in je brillenglas te slijpen. Je bril wordt letterlijk multifunctioneel.

Je kunt er dichtbij mee kijken en veraf

Een gedeelte van het brillenglas is bijvoorbeeld speciaal geslepen om te kunnen lezen. Dat deel zit vaak onderin. Meestal een plus correctie. Je ogen kijken immers hoofdzakelijk omlaag als je leest. Het bovenste deel is om ver te kunnen zien. Vroeger zag je een duidelijke overgang tussen min en plus: de zogenaamde maandjes. Tegenwoordig is dat niet meer. De overgang is vloeiend en niet meer te zien. Het kijkt ook zeer comfortabel. Het aanmeten van een multifocale brillenglazen is specialistisch werk. Het vraagt om het persoonlijk oog van de opticien en de noodzakelijke hoogwaardige apparatuur voor wat betreft het meten en slijpen van de brillenglazen. Er wordt nauwlettend gekeken naar jouw manier van kijken in combinatie met de gewenste oogcorrecties en het montuur dat je uitgekozen hebt. Alle onderdelen moeten feilloos op elkaar afgestemd zijn. Tenzij anders aangegeven, zijn alle brillen uit de Brilonline collectie geschikt voor mulitfocale glazen.

De naam zegt het al. Een bril met een dubbeldoel. Dichtbij en veraf kijken met één bril. Dus met ingeslepen verschillende sterktes.

Deze bifocale brillenglazen lijken sterk op de multifocale glazen

Echter multifocaal kent een breder gebruiksdoel. Vandaar ook de naam multi. De Bifocale brillen worden vooral gebruikt als je veel leest. Je hebt dan een breed leesvlak. Het bovenste gedeelte van de bril is voor veraf en het onderste deel van het glas voor dichtbij. Maar met de komst en verdere ontwikkelingen van multifocale brillenglazen, verdwijnen de bifocale brillenglazen steeds meer naar de achtergrond. De opticien kan je uiteindelijk het beste adviseren welke glazen jou beter passen. Afhankelijk van je gebruiksdoel en wensen. Het aanmeten van bifocale brillenglazen is vakwerk. Het vraagt ook om specialistische apparatuur. Er wordt zeer nauwlettend gekeken naar jouw manier van kijken in combinatie met de aanbevolen oogcorrecties en het montuur dat je draagt. Dat alles moet feilloos op elkaar afgestemd zijn. Tenzij anders aangegeven, zijn alle brillen uit de Brilonline collectie geschikt voor bifocale glazen.

Weer een stukje innovatiever dan de multifocale glazen. Een bril met variofocale glazen maakt het kijken naar meerdere afstanden mogelijk. Veraf, dichtbij en alles daartussen gecombineerd in een brillenglas. De gewenste oogcorrecties worden door het gehele glas geslepen.

De overgangen zijn vloeiend en sluiten naadloos aan bij jouw manier van kijken

Er is feitelijk continue een geleidelijke overgang in de gewenste sterkte. De oogcorrectie om ver te zien (verziendheid) zit meestal voor de pupil. Het deel om dichtbij te kijken (bijziendheid) zit onderin het glas. Het aanmeten en slijpen van variofocale glazen vraagt om het persoonlijk oog van de opticien en noodzakelijke apparatuur. Er wordt zeer nauwlettend gekeken naar jouw manier van kijken in combinatie met de gewenste oogcorrecties en het montuur dat je draagt. Dat alles moet feilloos op elkaar afgestemd zijn. Het kan soms even duren voordat je helemaal gewend bent aan het kijken door variofocale glazen. Tenzij anders aangegeven, zijn alle brillen uit de Brilonline collectie geschikt voor variofocale glazen.

Alle brillen glazen kunnen voorzien worden van coatings. Ofwel, een beschermende laag. Denk daarbij aan een vuil en waterafstotende brilcoating. Of anti statisch, kraswerend of UV-werende coating.

Afhankelijk van het gebruiksdoel kan een coating aangebracht of geadviseerd worden

De coating van het glas staat natuurlijk volledig los van het montuur. Of jouw brillenglazen een coating nodig hebben en welke, kan de opticien je feilloos vertellen. Er is erg veel mogelijk. Als jij de bril continue draagt heeft dat een ander effect op de glazen dan wanneer je de bril vak op en afzet met kans op krassen. Kortom, jouw wensen staan centraal.

Ontspiegelen van glazen verbetert het kijken omdat de lichtinval beter gebroken wordt. Bovendien zijn jouw ogen aanzienlijk beter zichtbaar voor degene die naar jou kijkt. Bij niet ontspiegeld glas, ziet de kijker zichzelf als het ware in jouw glazen spiegelen.

Er zijn gradaties ontspiegeling: van een beetje tot volledig helder

Soms zie je een lichtblauwe gloed. Sommige monturen komen beter tot hun recht bij iets meer ontspiegeling omdat het totaal van jouw gezicht en montuur meer een eenheid is. Welke gradatie ontspiegeling het beste bij jou en jouw uitgekozen montuur past, kan de opticien jou perfect vertellen. De brillen die je overigens online past hebben wij voor het oog voorzien van normaal ontspiegeld glas.

De techniek staat voor niets tegenwoordig. Glazen kunnen aanzienlijk dunner geslepen worden dan vroeger.

En dat zie je en komt menig montuur ook ten goede

Heb je een stevige correctie (vanaf zo’n – 4 , + 4), dan kan dunner geslepen glas in bepaalde monturen mooier ogen. Dat zijn vooral de randloze en halve rand monturen en sommige vintage en hipster modellen met een dunne metalen rand aan de onderkant. Vind je een bril mooi staan, dan kun je deze vrijblijvend reserveren om in ’t ECHT te passen. Op basis van jouw oogcorrectie zal de opticien het glas adviseren en met jou overleggen. Dan komt vanzelf ook de dikte van het glas ter sprake. Op die manier zie je haarscherp en oogt jouw bril perfect.